Scoor een Boek! 2020

Scoor een Boek! is een leesproject gericht op kinderen in groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Bibliotheek Den Haag en Bibliotheek Zoetermeer hebben dit project gedaan samen met voetbalclub ADO Den Haag. Ik heb de projectleiding gedaan.

Aanpak en resultaten

Voor mij persoonlijk een mooi project vanwege de verbinding tussen mijn 2 passies: sport en lezen. Het project begon voor de bibliotheken met een succesvolle subsidieaanvraag bij Fonds 1818 en het contact leggen met voetbalclub ADO Den Haag. De club verricht al vele jaren een ruim aanbod aan sociaal maatschappelijke activiteiten en laat daarmee zien midden in de samenleving te staan. 

Daarna heb ik me gestort op de projectplanning, de begroting en het voorbereiden van de filmopnames. Die opnamedag was onvergetelijk, met 2 leuke filmpjes als eindresultaat. Met dank aan Roos Visser en De Filmmannen (Marc Brak en Maarten Spoek) voor de professionele begeleiding, Anton Nijboer van ADO Den Haag in de Maatschappij voor de gastvrijheid, voetballer Shaquille Pinas voor zijn tijd en enthousiasme, en de kinderen en begeleiders voor het acteren.

Vervolgens heb ik promotiemateriaal ontwikkeld en zijn de leesconsulenten van de bibliotheken de 15 deelnemende scholen in Den Haag en Zoetermeer gaan bezoeken. Na het zien van het eerste filmpje De Aftrap zijn de kinderen gaan lezen en hebben ze in de klas bijgehouden hoeveel boeken ze hebben gelezen. In het tweede filmpje De Rust wordt het mysterie van de vastgeplakte boeken opgelost. 

Het project zou afgesloten worden met een groot sportief evenement bij het stadion van ADO Den Haag met ruim 650 kinderen. Het draaiboek lag klaar, alles was geregeld: vrijwilligers, catering, spelmaterialen, rondleidingen in het stadion, prijzen….  Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten waardoor het evenement niet kon doorgaan. Daarom is er in overleg met alle deelnemende partijen een afsluitend filmpje gemaakt: Het Fluitsignaal. Hierin worden de opbrengsten van dit geweldige project getoond, vertelt Shaquille Pinas over zijn favoriete (jeugd)boeken en doet hij een korte workout met de kinderen om fit de zomer door te komen!

Aankondiging Shaquille Pinas
De Aftrap
De Rust
Het Fluitsignaal