Dit voorjaar, tijdens de eerste lockdown, kwam mijn buurjongetje Djurre (groep 3) regelmatig bij mij met zijn schoolwerk. Samen lezen en taaloefeningen doen, of gewoon kletsen en nieuwe woorden ontdekken. Djurre heeft een taalontwikkelingsstoornis, wat betekent dat taal in zijn hersenen minder goed wordt verwerkt. Hij heeft moeite met (duidelijk) praten en het begrijpen van taal.
Talentontwikkeling
Goede taalvaardigheden zijn belangrijk om jezelf te kunnen redden en op een volwaardige manier te kunnen deelnemen aan de samenleving. Maar hoe frustrerend kan het zijn om als jongetje van 7 jaar dag in dag uit bezig te moeten zijn met iets waar je helemaal niet goed in bent. Dan breekt mijn hart… want hij heeft zoveel andere talenten die hij zou kunnen ontwikkelen.
Die talentontwikkeling komt gelukkig terug in het nieuwe Bibliotheekconvenant 2020-2023 dat sinds begin oktober van kracht is. Daarin hebben bibliotheken en overheden vastgelegd dat zij zich gezamenlijk gaan inzetten voor leesbevordering, digitale inclusie én een leven lang ontwikkelen. Een voorbeeld van dat laatste zijn maakplaatsen in de Bibliotheek, waar kinderen door onderzoekend en ontwerpend leren hun talenten kunnen ontwikkelen. Sommige bibliotheken hebben al een maakplaats. Hier bieden ze (ad-hoc) workshops aan waarin kinderen kunnen kennismaken met robotica, programmeren of andere technologieën. Maar hoe leren ze die kennis toepassen in de dagelijkse praktijk?
STEAM
Heel anders is dat bij STEAM, dat staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. STEAM biedt een scala aan nieuwe technologieën en vaardigheden, waarbij het leerproces belangrijker is dan het product. Kinderen gaan aan de slag met leuke en inspirerende Challenges waarin ze al hun creatieve talent en technologisch inzicht kunnen aanwenden om tot een oplossing te komen. Dat kan met hamer en zaag, met karton en plakband, en met technologische toepassingen. STEAM maakt het mogelijk om op structurele wijze betekenis te geven aan technologie-onderwijs.
Gouden kans
Een gouden kans lijkt mij, om als Bibliotheek STEAM aan te bieden in de maakplaats. En niet alleen omdat het past binnen het nieuwe Bibliotheekconvenant, maar ook omdat het aansluit bij een aantal andere, belangrijke ontwikkelingen. Denk aan het nieuwe curriculum voor het onderwijs waarbij nieuwe leergebieden als Digitale Geletterdheid en Mens & Natuur ingaan op technologie en computational thinking. Of het Techniekpact waarin overheid, bedrijfsleven en onderwijs de handen ineen slaan om werken in de techniek te stimuleren. Er liggen volop mogelijkheden voor de Bibliotheek op het gebied van Publiek-Private Samenwerking (PPS) en in de ondersteuning van het primair onderwijs, die vanaf 2020 al op structurele wijze aandacht moeten besteden aan Wetenschap & Techniek.
Businesscase
Daarom heb ik onlangs een businesscase geschreven over deze ‘gouden kans’, omdat ik echt geloof dat de Bibliotheek iets kan met deze ontwikkelingen. De bibliotheken zouden moeten investeren in een duidelijke visie op het gebied van Digitale Geletterdheid, met STEAM als aantrekkelijke invulling en de maakplaats als inspirerende leeromgeving. Nieuwsgierig? Ik vertel er graag meer over en kan bibliotheken helpen om hier beleid op te maken 😊.
Tot slot
Terug naar mijn kleine vriend Djurre. Taal is voor hem lastig, maar hij heeft zoveel andere talenten. Djurre kan ontzettend goed wielrennen, is niet bang en weet zich altijd helemaal te geven. Hij helpt zijn vader met het metselen van een muurtje of stenen sjouwen in de tuin. Hij is attent en zorgzaam voor zijn omgeving. Ook is hij nieuwsgierig en stelt hij vragen. En daarmee gaat hij er zeker komen, als hij maar mág en kán leren waar zijn talenten liggen. Is het niet op school, dan in ieder geval in de Bibliotheek!
Goed stuk! Krijg je hier reacties op? xxx Nans
Dankjewel! Ik hoop wel wat reacties te krijgen ja 🙂 Ik zal je de volgende keer het hele verhaal vertellen. Tot snel!
Goed verhaal Jen! Duidelijk en zo klaar als een klontje 🙂
Dankjewel 🙂